- Beredskapsarbeidet i Bodø peker fremover

Justisminister Per-Willy Amundsen (t.v.) fikk høre i hvilken retning beredskapsarbeidet for (bl.a.) søk og redning i nord bør utvikles og utvides under sitt besøk ved HRS tirsdag. Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli ved HRS Nord-Norge var blant dem som pekte ut kursen. (Foto: Arne F. Finne).
- Ønsket om et analysesenter ved HRS er godt begrunnet, og beredskaps-samarbeidet i Bodø er fremtidsrettet, sier justisminister Amundsen.


- Ønsket om et analysesenter ved HRS er godt begrunnet, og beredskaps-samarbeidet i Bodø er fremtidsrettet, sier justisminister Amundsen.

Tirsdag fikk justisminister Per-Willy Amundsen en grundig innføring i hva «beredskapsbyen Bodø» har å by på. Og han fikk gjentatt sterke anmodninger om at det bevilges penger til et analysesenter ved Hovedredningssentralen (HRS).

Her tenker man fremover

Dette spørsmålet er ute på høring fra nettopp justisdepartementet, og Amundsen vil derfor ikke forskuttere noe resultat. Men det skinner gjennom at justisministeren ser behovet.

- Her har man tenkt fremover, og man har fått etablert et miljø som peker videre fremover og åpner noen muligheter, sier Amundsen til High North News.

Analysesenter ved HRS

Under møtet ved HRS deltok også politi, brannvesen, sivilforsvar og Nord universitet – i tillegg til HRS’ egen ledelse. Samvirke og samarbeid, felles ressurser og kunnskapsoverføring sto sentralt.

Det samme gjorde altså spørsmålet om analysesenteret. Her er det snakk om å styrke staben ved de to HRS’ene (Bodø og Sola) med kompetanse til å ta vare på den eksisterende kunnskapen, analysere og systematisere – og ikke minst videreformidle.

Dårlig ressursbruk

- Dette er ting vi ikke har tid til med dagens bemanning, og det er dårlig anvendelse av felles ressurser, understreket både avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli ved HRS Nord-Norge og professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet.

Og justisministeren ser poenget.

- Det kanskje viktigste jeg har fått med meg herfra er det vellykkede og gode samspillet man har fått til mellom ulike sektorer og aktører på beredskapsområdet.

Ytterligere forsterking

Det er verdifullt, det jobbes godt og miljøet jobber åpenbart godt sammen – og det peker fremover, også med tanke på ytterligere forsterking av beredskapselementet her i Bodø.

- Hvilke forhåpninger kan du gi til dem som ønsker seg denne forsterkingen i form av et kunnskaps- og analysesenter innenfor søk- og redningstjenesten?

- Jeg kan jo ikke konkludere på det nå, midt under en høringsrunde, men jeg opplever at man begrunner ønsket og behovet godt. Og det at man har så mange gode krefter som trekker i felles retning betyr mye. Alt dette taler jo mye for mer i fremtiden – det er så langt jeg kan gå.

Åpner noen muligheter

Det fremtidsrettede arbeidet som jeg ser drives her, det at man har fått etablert et bredt og godt miljø, det peker videre fremover og åpner noen muligheter, sier Per-Willy Amundsen.

- Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, var på samme sted for noen dager siden, og da ga AP uttrykk for, at om det ikke kom veldig sterke og godt begrunnede faglige innsigelser mot slike analysesentra, så ser det fornuftig og realistisk ut. Er du på linje med Støre?

- Støre på linje med meg

- Jeg er enig i at det ser fornuftig ut, og i så fall er det han som er på linje med meg..…men jeg mener altså oppriktig at det jobbes godt og at det gir muligheter som vi ikke har så mange andre steder i dette landet, avslutter justisminister Amundsen.




-Det er god ressursutnyttelse å ta vare på og analysere kunnskapene og erfaringene som finnes innenfor søk- og redning. I dag har HRS ikke kapasitet til det, sier professor Odd Jarl Borch ved Nord universitetet. (Foto: Arne F. Finne).
-Det er god ressursutnyttelse å ta vare på og analysere kunnskapene og erfaringene som finnes innenfor søk- og redning. I dag har HRS ikke kapasitet til det, sier professor Odd Jarl Borch ved Nord universitetet. (Foto: Arne F. Finne).

Nøkkelord