Ber Nordnorske arbeidsgivere våkne opp og gripe sjansen
Prosjektleder Anita Andresen i Arctic Labour er redd nordnorske arbeidsgivere sitter på gjerdet og går glipp av en unik sjanse for kompetent arbeidskraft. (Foto: Privat/Flickr)

Ber Nordnorske arbeidsgivere våkne opp og gripe sjansen


50 finske nyutdannede ungdommer sa seg villig til å flytte og jobbe i Nord-Norge da Arctic Labour var på besøk i Oulu.  – Nå må nordnorske arbeidsgivere våkne opp og se muligheten før det er for sent, sier prosjektleder Anita Andresen i Arctic Labour.

– Vi hadde med oss Beiarn Kommune, Spider Industrier og Haneseth Gruppen i Nord-Norge til en yrkesskole Oulu i Finland for å presentere mulighetene for å flytte til Nord-Norge for å få jobb, og det var stor suksess, forteller Andresen.

Hun er redd nordnorske arbeidsgivere sitter på gjerdet og går glipp av en unik sjanse for kompetent arbeidskraft.

– Det er nå vi har muligheten, det er nå arbeidsledigheten blant ungdom med yrkesfaglig bakgrunn er stor i Finland og vi vet ikke hvor lenge det varer. De fleste foretrekker å jobbe i hjemlandet, ingen reiser til Nord-Italia for å jobbe dersom det er gode jobber her hjemme, sier prosjektlederen.

 

I Beiarn bygger de nå boliger og legger tilrette for å kunne ta imot nye arbeidere i kommunen. Kommunen er i et generasjonsskifte og behøver ny arbeidskraft fortløpende. (Foto: Arctic Labour)

Villig til å flytte

I pilotprosjektet Arctic Labour, gripes det fatt i forskjellene mellom tilbud og etterspørsel etter yrkesfaglig kompetanse i nord. Og i Beiarn Kommune har de allerede mottatt første jobbsøknad.

– Jeg opplever at arbeidsgivere er litt treige, de forteller om et stort behov for arbeidskraft, men er kanskje litt skeptisk til å se over grensen for å få tak i kompetanse, sier Andresen.

Av i alt 300 elever var det 50 som meldte sin interesse for mulig jobb i Nord-Norge.

– Vi var veldig spent når vi reiste til Oulu, for selv om statistikken sier stor ledighet og stort behov for jobb til ungdommen, så vet man aldri om det stemmer med virkeligheten. Og man vet aldri om ungdommer ønsker å flytte på seg, sier prosjektlederen.

For Geir Pedersen i Spider Industrier i Tromsø var det spennende å se at mange nyutdannede ungdommer i Oulu ønsket seg til Nord-Norge. (Foto: Arctic Labour)

Enormt behov

Behovet for kompetente helsearbeidere er stort og økende i Beiarn Kommune.

Det var gledelig å se interessen for å arbeide og bo i Beiarn kommune. Vi har mottatt den første formelle søknaden og ser virkelig fram til flere, sier Lisbeth Movik, kommunalleder for helse og omsorg i Beiarn kommune. 

Spider Industrier i Tromsø har i dag 35 ansatte og for administrerende direktør Geir Pedersen var det svært positivt å se at finsk ungdom viste interesse for arbeidsmarkedet i Nord-Norge.

-Vi skulle egentlig vært 50 ansatte. Arbeidsmengden er stor og voksende, ikke bare i Tromsø, men over hele Nord-Norge, sier Pedersen.

Hans interesse for fagutdannede elektrikere og muligheter for bedre arbeidsmobilitet ble førstesideoppslag i de to største avisene i Oulu.

– Jeg er veldig fornøyd med det første besøket i Oulu og har tro på ett felles arbeidsmarkedskonsept. Unge elektrikere fra Finland kan etter noen år i Norge tilegne seg viktig erfaring for videre arbeid på hjemmemarkedet når behovet blir økende der, sier Pedersen, som også representerte Haneseth Gruppen. 

LES OGSÅ: Håp om et grenseløst arbeidsmarked på Nordkalotten


 

FAKTA OM ARCTIC LABOUR:

  • Prosjektet for felles arbeidsmarked, «Arctic Labour», er et samarbeid mellom Oulu Vocational College i Finland, Utbildning Nord i Sverige og Bedriftskompetanse AS i Norge.
  • Prosjektet har som mål å snu på arbeidsmobilitet fra nord-sør til nord-nord.
  • Prosjektet vil pågå i to år og det vil bli flere muligheter for potensielle arbeidsgivere i Nord-Norge til å delta i prosjektet.

(Kilde: Arctic Labour)

 

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.