Bellona må omorganisere i Russland

Aleksander Nikitin is head of the ERC Bellona office in St. Petersburg. Now he has to liquidate and re-organize. (Photo: ERC Bellona).
Environmental Right Centre Bellona (ERC Bellona) i St. Petersburg er blitt erklært som «utenlandsk agent» og må avvikle – og omorganisere.


Environmental Right Centre Bellona (ERC Bellona) i St. Petersburg er blitt erklært som "utenlandsk agent" og må avvikle – og omorganisere.

Daglig leder i Bellona i Norge, Nils Bøhmer, sier til High North News at stempelet som "utenlandsk agent" kom etter en ny inspeksjon fra justisdepartementet like før jul.

Motsatt konklusjon

- ERC Bellona er vår organisasjon i St. Petersburg, et russisk selskap, og ble inspisert også for ett og et halvt år siden. Den gang var konklusjonen det motsatte, forteller Bøhmer.

Samtidig innrømmer han at man stusset litt over at mens kontoret i Murmansk ble definert som "utenlandsk agent", så gikk altså St. Petersburg-kontoret fri.

Samarbeidet med annet departement

Litt merkelig er det også, at bare kort tid etter at Murmanskkontoret var stengt, så samarbeidet Bellona med russiske myndigheter om et seminar i Murmansk.

- Men, som Bøhmer sier, -det var et annet departement vi samarbeidet med.

Han understreker også at Bellona har til hensikt å fortsette arbeidet i Russland, men vil finne nye måter å organisere seg og arbeide på.

Alternativ organisering

- Det finnes alternativer, og alle ansatte i ERC Bellona skal fortsette å arbeide for oss. I den avviklingsperioden som vi står foran nå vil vi finne alternative organisasjonsformer.

Alle våre ansatte (3 i Murmansk og 10+ i St. Petersburg) skal fortsette og i helt ordnede former. De skal betale skatt og de skal ha sikre og gode pensjonsrettigheter – alt skal være helt i orden og etter russiske regler. Men så vet vi jo aldri hvor lenge det kan vare før det dukker opp nye regler.

Sterkt beklagelig

Nils Bøhmer beklager sterkt at det tydeligvis blir vanskeligere og vanskeligere å drive demokratiske, uavhengige organisasjoner i Russland – og at utviklingen stadig peker i negativ retning.

Den russiske loven om at organisasjoner som blir finansiert, helt eller delvis, fra utlandet og som driver det russerne mener er "politisk virksomhet" skal defineres som utenlandske agenter kom tilbake i 2012, og har rammet flere frivillige organisasjoner.

Fortsetter arbeidet

Lederen av kontoret i St. Petersburg, Aleksander Nikitin, presiserer at organisasjonens arbeid ikke vil bli rammet av det nye vedtaket fra de russiske myndighetene.





Read article in English.
- Beklageligvis blir det stadig vanskeligere å drive demokratiske, frivillige organisasjoner i Russland, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. (Foto: Bellona).
- Beklageligvis blir det stadig vanskeligere å drive demokratiske, frivillige organisasjoner i Russland, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. (Foto: Bellona).

Nøkkelord