Bekymret for norske entreprenører, utvider på Grønland

Mikå Mered kritiserer rapporten om grønlandsk økonomi.
- Jeg vil påstå at en del politikere og sentrale byggherrer delvis undergraver fremtiden for norske entreprenørbedrifter. Jeg er oppriktig bekymret for fremtiden, trass i svekket kronekurs, sier LNS-sjef Frode Nilsen.

- Jeg vil påstå at en del politikere og sentrale byggherrer delvis undergraver fremtiden for norske entreprenørbedrifter. Jeg er oppriktig bekymret for fremtiden, trass i svekket kronekurs, sier LNS-sjef Frode Nilsen.

-I en årrekke har norske entreprenørbedrifter bygget opp egen kapasitet for å kunne ta de store utfordringene på vei- og tunnelbygging landet står overfor, sier Frode Nilsen, administrerende direktør i LNS (Leonhard Nilsen & sønner), til High North News.

Undergraver norske entreprenører

-Samtidig har vi altså politikere og byggherrer som reiser rundt i Europa og inviterer inn utenlandske, og ikke alltid helt seriøse, aktører. Disse vil jo vurdere hva de er mest tjent med – å stå helt stille nede i Europa eller ta en dårlig betalt jobb i Norge.

Det er forstemmende, sier Nilsen, -at norske byggherrer og politikere enten ikke kjenner til den kapasiteten og ekspertisen vi har i Norge, eller bare er opptatt av å spare penger, uten tanke for konsekvensene. Jeg tør påstå at noen av disse selskapene ligger 20 år bak de norske entreprenørene i utvikling, og at de i mange tilfeller ikke har anelse om hva de legger inn anbud på. Det er skremmende.

Svak krone er bra

Direktøren for selskapet med hjemmeadresse Risøyhamn, Andøya, Nordland, innrømmer likevel at den svekkede norske krona og de svært lave oljeprisene er faktorer som drar i motsatt – og for LNS riktigere – retning.

-Det at oljeindustrien må stramme inn er også bra, det kan gjøre det langt mer attraktivt å ta arbeid innenfor andre bransjer, som bygg og anlegg. Det trekker også i positiv retning, sier Nilsen.

High North News har snakket med Frode Nilsen om selskapets omfattende virksomhet både innen- og utenlands. Rubingruvedrift på Grønland, kjempesvikt i markedet for jernmalm, entreprenørdrift i Norge, Island og på Svalbard; det er ingen tvil om at det har vært et aktivt år for LNS, og et spennende et.

Aktiv på Grønland

Det mest spektakulære blant LNS’ virksomhet på Grønland er nok rubingruven Aappaluttoq. Gjennom denne driftslisensen vil  LNS forsyne verdensmarkedet med 10 % av etterspørselen etter rubiner. Driftsstart antar man blir sommeren 2015.

-Vi er i god rute med infrastrukturen; veier, oppbygging av camp, verksted, lager osv., sier Nilsen og antyder at det vil være mellom 40 og 50 ansatte ved gruven når den er i drift. Lisensen krever at flertallet av disse er grønlendere.

Kan sprenge markedet

Den forekomsten LNS skal drive på er, ifølge Frode Nilsen, helt unik.

-Rubinene er av meget høy kvalitet, og det er så store forekomster at vi strengt tatt kunne pøst ut store mengder rubiner, men da ødelagt hele markedet. Vi tar sikte på at vi skal produsere 10 % av det verdensmarkedet vil ha av rubiner.

Våre store fordeler er at vi kan vise at vi er «clean business», rubiner kan ellers være et segment i handelen med såkalte «bloddiamanter», og våre rubiner er av høy og jevn kvalitet.

Mange hundre år

LNS skal produsere fra forekomsten i en lengde på ca. 300 meter, og der regner de med å bruke ni år.

-Hele forekomsten er over 70 kilometer lang, så her kan produksjonen pågå i flere hundre år fremover, mener Nilsen, og legger til at tettheten av rubiner også er unik: -Vi kan ta ut 1400 karat per tonn, og drivverdige forekomster regnes på fire-fem karat per tonn.

LNS eier 27 prosent av selskapet som eier gruven – sammen med det canadiske True North Gems Inc., og de eier også 10 prosent av True North Gems Inc. I tillegg er LNS entreprenøren som står for selve utvinningen av rubinene.

Vanskelig for jernmalm

Tidlig i november 2014 måtte LNS si opp 50 ansatte i Rana gruber og 25 i eierselskapet LNS. Grunnen var de dramatisk lave prisene på jernmalm på verdens basis.

-For to år siden var prisen 185 dollar per tonn, nå ligger den på ca. 70 dollar - det er klart det merkes. Men samtidig har vi gjort viktige grep og ligget i forkant av utviklingen når det gjelder driften, hevder Frode Nilsen.

-Vi øker produksjonen i Rana gruber med 25 %, noe vi kan gjøre fordi vi var i forkant mens markedet ar godt. Derfor kan vi også leve med dagens priser, selv om vi selvsagt håper og tror på bedring.

Oppgangen kommer

Nilsen tror på oppgang for jernmalm, om enn ikke i 2015.

-Vi ser jo at de tre største produsentene i verden økte produksjonen sterkt i året som gikk, samtidig som etterspørsel i Kina gikk ned. Vi ser også at de største taper milliarder av dollar, så det kan ikke fortsette slik i all evighet.

Vi, og en del andre med nedbetalte anlegg og gode reserver, kan klare prisnivået en god stund, og i Europa er det stort sett bare Norge og Sverige igjen som produserer jernmalm.

Mer på Grønland

Gruveselskapet London Mining gikk konkurs for kort tid siden, og det spekuleres i hvem som eventuelt kan og vil overta dette selskapets konsesjon på jernmalmforekomsten (Isua) på Sørvest-Grønland. 

Frode Nilsen aviser kontant at LNS har noen interesse av å overta denne konsesjonen.

-Jeg tror ærlig talt at det blir kjempevanskelig å finansiere opp jernmalmprosjekter i tiden fremover. Men, vi har sikret oss leterett på et område over 400 kvadratkilometer helt sør på Grønland, dog ikke etter jernmalm.

Wolfram og gull

I dette nye området, som Nilsen beskriver som nærmest ingenmannsland, i den forstand at det ikke bor noen der, skal LNS leter etter både gull og wolfram.

-Vi håper selvsagt letingen, som starter i sommer, skal gi resultater i form av konkrete prosjekt, og det er jo et resultat av at vi mener Grønland er og blir et veldig spennende område fremover, sier Frode Nilsen.

 

Administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen, utvider virksomheten på Grønland, men er bekymret for norske entreprenørselskaper.
Administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen, utvider virksomheten på Grønland, men er bekymret for norske entreprenørselskaper.

Nøkkelord