Befester sin posisjon i malmbyen

Den nye skipslasteren som ble tatt i bruk tidligere i år har en kapasitet på 8000 tonn jernmalmspellets eller 11.000 tonn fines i timen. Dimensjonene er enorme, utlasteren er 150 meter lang og veier 1700 tonn. (Foto: LKAB)
Når LKAB i morgen inviterer til åpning av sin Kaj 7 i Narvik markerer det slutten på ti år med store oppgraderinger og investeringer i malmbyen.

Når LKAB i morgen inviterer til åpning av sin Kaj 7 i Narvik markerer det slutten på ti år med store oppgraderinger og investeringer i malmbyen. 

Et nytt siloanlegg med økt kapasitet for utlasting, nye energieffenktive lokomotiver og vogner, og nå nytt kaianlegg, Kaj 7, som alene koster 1,1 milliarder svenske kroner. LKAB har modernisert og lagt til rette for større og mer effektiv eksport ut fra Narvik. 

At LKAB med det befester sin posisjon i Narvik ytterligere betyr mye for byen og regionen sier havnedirektør Rune Arnøy i Narvik Havn. 

- For hele Narviksamfunnet er dette en befestning av at LKAB og samfunnet her jobber godt i lag og er avhengige av hverandre, sier han.  


Symbiose i over 100 år

Nyanlegget inneholder fortøyningssystem, siktstasjon, skipslaster, veiestasjon og båndtransportører. og skal brukes parallelt med det eldre anlegget Kaj 5, som har vært i drift siden 1977. 
Kapasiteten på nyanlegget er på 9.000 tonn pellets, eller 11.000 tonn fines i timen,

Under lasting vil skipene fortøyes i nykaien ved hjelp av et sugekoppsystem. Totalt 18 sugekopper skaper et undertrykk som holder skipet i posisjon under lasting. 

Forholdet mellom svenske LKAB og Narvik er en symbiose som har vart i over 100 år, den første malmbåten forlot Narvik i 1903. Når det nye kaianlegget nå er klart er også grunnen beredt for en økning i malmtransporten. 

- LKAB har klart seg med den ene kaia i alle år, men nå har de forberedt seg på en økning i godsmengden, sier Arnøy. 

LKAB står alene for over 90 prosent av godstrafikken hvert år over Narvik Havn, og Rune Arnøy setter gjerne opp regnestykket som viser hvor stor og viktig malmtrafikken er, ikke bare for Narvik, men for hele Norge:  

- Hvis du regner båttrafikken til og fra Narvik i tonnkilometer er LKABs malmtransport alene større enn den øvrige godstrafikken innenfor norsk sone. Det er langt fra Narvik til de går ut av norsk sone et sted sør for Rogaland, sier han. 



Ikke flere men større

Årlig er det et sted mellom 230 og 240 skip til kai i Narvik og laster malm. Enkelte uker er det ingen, andre uker er det oppi seks fartøy innom. Utviklingen gjennom årene har ikke nødvendigvis ført til flere, men større skip forklarer Arnøy.

Havnedirektøren roser den svenske industrigiganten for utbyggingene de har gjort i Narvik de siste ti årene. 

- Det LKAB gjør er et viktig signal til andre om at det er mulig å investere stort i knutepunktet Narvik, sier han. 



Nøkkelord