Barentssamarbeidet: Det åpne vinduet mellom Europa og Russland

Rune Rafaelsen (t.h.) snakket om Barents under et seminar i Brüssel for to uker siden. I panelet satt fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad, leder av Barents regionråd Pentti Malinen, leder av arbeidsgruppen for urfolk i Barents-Eurorådet Christina Henriksen, og Inna Feodorova fra Barents ungdomsråd. (Foto: Linda Storholm)
I dagens geopolitiske situasjon er Barentssamarbeidet viktigere enn noen sinne, mener Rune Rafaelsen.


I dagens geopolitiske situasjon er Barentssamarbeidet viktigere enn noen sinne, mener Rune Rafaelsen. 


Med det politiske samarbeidet lagt på kjøl og et næringsliv som stoppes av importsanksjoner er folk-til-folk-samarbeidet i Barentsregionen viktigere enn noen gang. Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger er tidligere mangeårig leder i Barentssekretariatet, han kjenner historien om dette samarbeidet bedre enn de fleste. 

- Tar du det helt ut, så er jo dette et fredsprosjekt. Det er ganske fantastisk å tenke på at det er dette som nå fungerer i dagens Europa, sier han. 


Hvem bryr seg?

For med utstrakt folk-til-folk-samarbeid innen kultur, sport og andre ting skapes både vennskap og kulturforståelse på tvers av regionale og nasjonale grenser. Barentssamarbeidet er en arena for samtaler og dialog på tvers av både regionale og nasjonale grenser. Og en bemerkelsesverdighet internasjonalt, for øyeblikket det eneste helt "åpne vinduet" mellom Russland og Europa. 

- Dette samarbeidet er viktig også internasjonalt. Til sammenligning kan en se på det baltiske samarbeidet, hvem er det som bryr seg om det, spør Rafaelsen retorisk. 

 

Suksessoppskriften

I dag er barentssamarbeidet langt mer institusjonalisert enn tidligere, men oppskriften på suksess er det folkelige fundamentet, at det startet nedenfra og er basert på historiske tradisjoner, mener barentsveteranen.

- Også har vi en egen identitet her, en barentsidentitet. 

- Og den er sterkere jo nærmere en kommer landets yttergrense? 

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg kan nevne mange steder med sterk barentsidentitet, en av dem er Sortland, som har lange tradisjoner for samarbeid med regioner og land og en klar identitet knyttet til dette. 



- EU kan lære av Barents

På et seminar i Brüssel forleden uke var det unike Barentssamarbeidet tema, og EU-parlamentariker Liisa Jaakonsaari tok her til orde for at EU bør lære av samarbeidet som regionene lengst nord i Norge, Sverige, Finland og Russland har så god erfaring med.

- EU må involvere det regionale nivået når de utformer politikken sin, sier hun.

Jaakonsaari har erfaring som politiker både på lokalt og regionalt nivå før hun ble medlem av europaparlamentet i Brüssel, og svært opptatt av å involvere folket i politikken.

- Når EU utformer sin arktiske politikk må de involvere folk, folk som faktisk bor i Arktis, sier hun.


EU kom i vår med en melding om sin arktiske politikk, og i forrige uke vedtok EUs 28 utenriksministre, Rådet, denne. 



Nøkkelord