Barents Press minnes en modig kollega

Jelena Larionova.

Prosjektkoordinator for Barents Press International, Jelena Larionova, gikk bort for to dager siden, søndag 6. juli. Journalistnettverket i Barentsregionen minnes Larionova med sorg og respekt. Hun var navet i et journalistsamarbeid som gjennom 20 år har utviklet seg til et av de mest vellykkede folk til folk-prosjektene over grensene i nord.

 - Vi har satt umåtelig pris på den innsatsen Jelena la ned gjennom mange år i Barents Press, sier styreleder i Barents Press Norge, Amund Trellevik.

- Mange norske journalister kjenner Jelena gjennom den utrettelige innsatsen for det frie ord og for et bedre norsk-russisk journalistsamarbeid. Hun var alltid like engasjert, og hun var ikke minst modig. Jeg hadde inntrykk av at hun bare ble modigere og mer frittalende med årene. En god kollega, men ikke minst en nær venn for mange har nå gått bort, sier Trellevik.

 Jelena Larionova har vært journalist i radio og aviser i Murmansk-området i en årrekke. Men siden 1996 har jobben som prosjektkoordinator for Barents Press International tatt mesteparten av hennes arbeidstid. Barents Press er et nettverk av journalister og redaktører i Norge, Sverige, Finland og Russland. Nettverket har i årenes løp samlet mange hundre journalister i de fire landene til kurs, konferanser og andre samarbeidsfora.

I 2008 fikk Larionova Fritt Ord-prisen for sitt arbeid for ytringsfrihet i Russland. Den delen av det journalistiske arbeidet, var noe som opptok henne mer og mer etter hvert som russiske myndigheter har strammet grepet om mediene.

 - Jelena var aldri redd for å si fra om overgrep mot ytringsfriheten, tydelig og klart, og for det fikk hun ikke bare venner. Det gjør ingen som ønsker å bruke ytringsfriheten i dagens Russland, sier Trellevik.

 De siste årene kjempet Larionova mot kreftsykdommen, og søndag måtte hun gi tapt. Hun etterlater seg ektemannen Aleksandr og de to voksne døtrene Maria og Anastasia.

Nøkkelord