- Arktis vil aldri bli en destinasjon for masseturisme

Toppsjefen i Icelandair Group, Halldór Benjamín Þorbergsson, vil heller ha kvalitet foran kvantitet når det kommer til turisme i Arktis.


Toppsjefen i Icelandair Group, Halldór Benjamín Þorbergsson, vil heller ha kvalitet foran kvantitet når det kommer til turisme i Arktis. 

English version.

Halldór Benjamín Þorbergsson, med tittelen Senior Vice President i Icelandair Group, har sammen med resten av Island vært vitne til en turisteksplosjon de siste årene:


– Siden Arctic Circle Assembly ble arrangert for første gang for fire år siden har antallet turister på Island doblet seg, sier Þorbergsson.


Økonomien er snudd på hodet

Icelandair har vært sentral i det hele, som gjennom Island binder Europa og Nord-Amerika sammen med et utstrakt nett av flyruter. Økningen i antall turister som tar turen til Island har vært så stor at det har snudd landets økonomi på hodet. Det er ikke lenger fisk, metall og energi som er landets viktigste eksportvarer, nå er det reiseliv og luftfart. 

Dette er noe de andre arktiske statene kan la seg inspirere av, mener Þorbergsson: 


– Turisme kan utgjøre et kredibelt bidrag til økonomien i Arktis, i kontrast til industri, som ofte er omstridt. Turisme er innrettet slik at den gir inntekter og muligheter til lokalsamfunnene, de gis anledning til å fortsatt leve på sin måte, og det åpner seg et marked for å selge tradisjonelle varer fra området når turistene kommer på besøk, sier Þorbergsson.

Det koster å reise i Arktis

For er det en ting som er avgjørende for å lykkes som turistdestinasjon er det autentisitet, turistene vil se det "ekte" Arktis, og det er en vinn-vinn-situasjon for både menneskene i Arktis og reiselivsnæringen mener toppsjefen. Men, det må være kvalitet og bærekraft i bransjen. 

– Arktis er ikke for alle, så det vil aldri bli et område med masseturisme, beroliger han dem som måtte frykte slikt. Prisen for å reise mot nord er så høy at det skjer en naturlig seleksjon på hvem som har anledning til å legge ferien hit og ikke. 

Og seleksjon er også ett av toppsjefens tips til andre som satser på reiseliv i nord: 


– Rett markedsføringen din mot de smale gruppene som er aktuelle for reiser i Arktis, og utdann folkene dine. Vi må tilby kvalitet til dem som kommer, sier han. 

Nøkkelord