- Arktis er en ressurs for hele USA

Alaskasenator Lisa Murkowski (t.h.) har i årevis satt arktiske spørsmål høyt på agendaen. Her blir hun intervjuet av Jane Harman. (Foto: Linda Storholm)
Alaskasenator Lisa Murkowski sier det er utfordrende å skulle lære sine kolleger i den amerikanske kongressen om Arktis. 

Alaskasenator Lisa Murkowski sier det er utfordrende å skulle lære sine kolleger i den amerikanske kongressen om Arktis. 

- De ser på Alaska og sier at dét er Arktis. Men, vi er 52 stater i USA, og er en arktisk nasjon, så Arktis handler om alle, sier Murkowski. Hun setter det i en enda tydeligere sammenheng når hun i fortsettelsen forteller om hvordan nye logistikkløsninger i nordområdene faktisk gagner alle -også en stat som Iowa. Eller hvordan forsvar i nord, klimaforskning og andre ting faktisk påvirker alle, ikke bare Alaska. 

- Ser man på det fra det perspektivet blir det mer tydelig for alle. Vi må se på Arktis som en nasjonal ressurs, ikke bare Alaskas ressurs, slår Murkowski fast. 

Under første dag av Arctic Circle Assembly i Reykjavik ble Murkowski intervjuet av Jane Harman, selv et tidligere medlem av Kongressen, nå president og CEO ved forskningsinstituttet Wilson Center. 

Murkowski er kjent som en klar og tydelig ambassadør for arktiske spørsmål, og kjemper for økt oppmerksomhet om behovet for bedre infrastruktur i de amerikanske nordområdene. 

- Bærekraft og motstandsdyktighet er blitt buzzord nå for tiden, men du må sette dem inn i en kontekst. Det er stor forskjell på skandinavisk eller russisk Arktis og Alaska. I Alaska er det mange steder uten grunnleggende infrastruktur, vi må sørge for vannforsyning, matsikkerhet, og sikre at de som har bodd i disse landsbyene i mange hundre, kanskje tusen år, fortsatt kan bo der og gi familiene sine en framtid der. Dét er bærekraft, sier Murkowski. 

Hun viste også til hvordan utfordringene i nord kan tvinge fram innovasjoner som resten av verden også kan dra nytte av. De enorme avstandene, og det faktum at 80% av lokalsamfunnene i Alaska er uten veiforbindelse, har bidratt til at staten nå er blitt verdensledende på såkalte mikrogrids, små isolerte nedskalerte kraftsystemer. 


Nøkkelord