Ap-topper i nord: - Pass deres egen politikk, Høyre

Bodø-politiker og ordførerkandidat Ida Pinnerød er en av de til sammen seks Ap-kandidatene som tar til motmæle mot Høyre-ordførerene som mener Arbeiderpartiet snakker ned Nord-Norge. (Foto: flickr.com/arbeiderpartiet).
- Det er på tide at Høyre begynner å snakke om sin egen politikk i stedet for å snakke usant om andres. Det er meldingen Arbeiderpartiets (Ap) toppkandidater i nord flesker til med, etter at høyrelederne i de største byene i Nord-Norge i forrige uke anklaget Ap for å snakke ned landsdelen.



- Det er på tide at Høyre begynner å snakke om sin egen politikk i stedet for å snakke usant om andres. Det er meldingen Arbeiderpartiets (Ap) toppkandidater i nord flesker til med, etter at høyrelederne i de største byene i Nord-Norge i forrige uke anklaget Ap for å snakke ned landsdelen.

I et skriftlig tilsvar til Høyre-ordførerne i Rana, Bodø, Narvik og Alta, samt byrådslederen i Tromsø, gir Ap-kandidatene uttrykk for å være lite fornøyd med beskyldningene som falt under oppkjøringen til Arctic Race i Harstad, i forrige uke.

Høyre-ordførerne Ole Henrik Hjartøy, Laila Davidsen, Kai Henning Henriksen, Øyvind Hilmarsen og Tore Nysæter beskylder blant annet Ap's stortingsrepresentant Trond Giske og partifelle og partileder Jonas Gahr Støre for å bidra til å opprettholde gamle myter om landsdelen.

- Mens Arbeiderpartiet jobber for å utvikle næringslivet i nord står Høyre passivt og ser på, svarer den nordnorske Ap-troppen Monica Nielsen (Alta), Kristin Røymo (Tromsø), Rune Edvardsen (Narvik), Marianne Bremnes (Harstad), Ida Pinnerød (Bodø) og Linda Eide (Rana).


- Feilaktige påstander

Kristin Røymo mener flere av påstandene høyretoppene kommer med er grovt feilaktige. Påstanden om at næringslivet i Nord-Norge ikke vil tjene på en aktiv næringspolitikk, er særlig provoserende, mener hun.

 - Arbeiderpartiet har en aktiv og målrettet næringspolitikk. Vi mener at vi med politiske satsinger kan legge til rette for flere arbeidsplasser i turisme, marine næringer, maritim sektor og metallindustri. Høyre mener etter eget utsagn at arbeidsplasser skapes helt av seg selv, sier hun.  

Rune Edvardsen, Ap's kandidat i Narvik, er enig. Han mener handling er nødvending både for å sikre - og bygge opp - arbeidsplasser.

- Vi er ikke fornøyd med å snakke om næringsnøytralitet når det skjer noe i næringslivet, som for eksempel at 120 ansatte får permitteringsvarsel på Norway Seafoods i Stamsund. Da må vi ha tiltak som hjelper de som er rammet. Både bedre permitteringsregler og sterkere muligheter til å finne seg andre arbeidsplasser, sier Edvardsen


- Resultat av vårt løft

Partifelle Monica Nielsen, ordfører i Alta, reagerer på høyretoppenes påstander om at det er regjeringen som satser på samferdsel.

- Vi er fornøyd med at regjeringen følger opp den nasjonale transportplanen som regjeringen Stoltenberg la fram. Det var tidenes mest ambisiøse plan for utbygging av samferdselen i Norge, og mange av de nye prosjektene var i Nord-Norge. Det er likevel en satsing som er et resultat av vårt storstilte løft innenfor samferdsel, argumenterer hun.

Ap-toppene i nord vil heller ikke være med på at kommuneøkonomien i landsdelen har blitt styrket under Høyre og Frp-regjeringen. Linda Eide, som er varaordførerkandidat i Rana, viser blant annet til kraftige kutt i fylkeskommunenes budsjetter, og manglende kompensasjon av tapte skatteinntekter.

- Arbeiderpartiet har foreslått å bevilge 3 milliarder kroner ekstra til kommunene slik at vi kan bygge ut og styrke de fellesskapsfinansierte velferdstjenestene. Jeg registrerer at høyretoppene er fornøyde med kommuneøkonomien, på tross av at flere av dem har måtte kuttet til velferdstilbudene til egen befolkning. Da får vi anta det er kutt de mener er riktige prioriteringer, sier Eide.

 

Tar partilederen i forsvar

Ap-ordfører Marianne Bremnes mener Harstad kommune opplever magrere tider, på grunn av det hun beskriver som regjeringens manglende vilje til å bygge opp kommuneøkonomien.

Ap's ordførerkandidat i Bodø, Ida Pinnerød, vil heller ikke være med på at partileder Jonas Gahr Støre snakker mer enn han handler i nordområdepolitikken, som Høyre-ordførerne anklager den tidligere utenriksministeren for.

- Regjeringen Stoltenberg og Jonas Gahr Støre gjorde nordområdene til Norges fremste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. Det taktskiftet fikk stor betydning for innenrikspolitikken og utviklingen i Nord-Norge, sier Pinnerød og peker på økt satsing på veier og jernbane, Forsvaret, oppbygging av Universitetene og høgskolene i landsdelen, og ikke minst en aktiv politikk for næringsutvikling i nordområdene.

 

 

Ordførerne møtes under Arctic Race of Norway. Fv. Ole H. Hjartøy (Bodø), Laila Davidsen (Alta), Kai Henning Henriksen (Rana), og Øyvind Hilmarsen (Tromsø). (Foto: Høyre)
Utspillene fra Høyre-ordførerne (f.v) Ole H. Hjartøy (Bodø), Laila Davidsen (Alta), Kai Henning Henriksen (Rana), og Øyvind Hilmarsen (Tromsø) og Tore Nysæter (Narvik, ikke på bildet) provoserer Ap-politikerne i nord. Nå svarer de, i et felles skriv, sendt ut av Nordland Arbeiderparti. (Foto: Høyre)

Nøkkelord