AP: Norsk redningstjeneste skal styrkes

Avdelingsdirektør ved HRS Nord-Norge, Bent-Ove Jamtli (t.v.) orienterer Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre (t.h.) og Eirik Sivertsen om viktigheten av å analysere og systematisere den kunnskapen og kompetansen som allerede finnes ved HRS. Og AP vil ha norsk SAR av verdensklasse i nord. (Foto: Arne F. Finne).
- Arbeiderpartiet vil helt klart styrke Hovedredningssentralene, Norge skal ha søk og redning i verdensklasse i nord.


- Arbeiderpartiet vil helt klart styrke Hovedredningssentralene, Norge skal ha søk og redning i verdensklasse i nord.

Det var under et besøk ved Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge i dag (fredag) at Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre kom med klare løfter om styrking av den norske søk og redningsberedskapen (SAR).

Ønsker seg et analysesenter

Dermed følger partiet, i alle fall delvis, opp de sterke oppfordringene fra Nord universitet og fra HRS Nord-Norge.

Under en debatt i forbindelse med Beredskapskonferansen i Bodø tirsdag tok flere til orde for at et analysesenter må komme på plass ved de to HRS’ene (på Sola og i Bodø) snarest mulig.

Ingen tid å miste

Blant annet sa professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet at;

- Vi trenger et betydelig kompetanseløft. Mye tyder på at vi får for lite igjen for de trenings- og øvingsopplegg som gjennomføres. Vi har derfor foreslått et analysesenter ved Hovedredningssentralene som kan systematisere erfaringer fra bade reelle aksjoner og øvelser, og bidra med bestillerkompetanse på området..... Det er derfor viktig at politikerne tar tak i denne saken og får brakt den videre fram til beslutning. Vi har ingen tid å miste.

Ser behovet for styrking

Under møtet ved HRS Nord-Norge sa Støre at han klart ser behovet for å systematisere og videreformidle de store kunnskapene og erfaringene som finnes, men som HRS ikke har kapasitet til å gjøre i dag.

- Formen på dette må vi se nærmere på, sier Jonas Gahr Støre til High North News.

Forslaget om analysesenter ved HRS'ene er nå ute på høring, med høringsfrist 20 september.

Avventer høringsrunden

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (A), som også deltok i møtet, understreker overfor High North News, at dersom det ikke kommer alvorlige innvendinger mot forslaget under høringsrunden, så vil Arbeiderpartiet gå aktivt inn for at slike analysesentra kommer på plass.

- Det vil likevel være feil å ta konkret stilling til hvilken løsning man velger, før høringen er gjennomført, sier Sivertsen.

Skal være av verdensklasse

Både partileder Støre og Sivertsen viser til det ferske partiprogrammet, som slår fast at den norske kompetansen innenfor SAR i nordområdene skal være i verdensklasse.

- Da må det betydelige investeringer til, og vi må sørge for at vi kan utnytte den samlede kunnskap og kompetanse som finnes innenfor alle miljøene som tar del i den unike samvirkemodellen vi har på dette feltet i Norge, sier Støre, som også peker på det viktige internasjonale samvirket i SAR-sammenheng.

Positive signaler

Bent-Ove Jamtli, avdelingsdirektør ved HRS Nord-Norge, tolker signalene fra Arbeiderpartiet positivt.

- Vi synes absolutt det er positivt, at dette som vi har foreslått for å bedre effektiviteten av samvirket innenfor det nasjonale sikkerhetssystemet får oppmerksomhet.

Vi er opptatt av at all den kompetansen og erfaringen vi har å bidra med, alle data vi sitter inne med både fra hendelser og fra øvelser, kan systematiseres og deles. Det har vi rett og slett ikke kapasitet til i dag, sier Jamtli.

Mer målrettet øving og trening

- Det at Støre kommer hit og viser oss denne oppmerksomheten tolker jeg som et godt tegn på at de ser at her foreligger det muligheter til forbedring både av redningstjenesten og koordineringen innenfor samvirket, understreker HRS-sjefen.

Professor ved Nord universitet, Odd Jarl Borch, understreker viktigheten av å få på plass analysesenteret:

- Vi vil få en adskillig mer målrettet trening og øving, og langt bedre samvirke mellom de ulike aktørene og etatene – og mellom landene.

Formidling av eksisterende kunnskap

Svakheten i dag, sier Borch, - er at alle involverte etater gjør seg sine erfaringer gjennom hendelser og øvelser, men det er ingen som har ansvar for, eller kapasitet til, å systematisere, analysere og ikke minst videreformidle all denne erfaringen.

Et slikt senter, lokalisert til HRS’ene, vil kunne kommunisere livsviktig kunnskap til alle involverte, kunnskap som alle trenger, men ikke har tilgang til i dag, understreke professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet.




- Vi har ingen tid å miste, den store kompetansen ved HRS og hos andre deltagere i SAR-samarbeidet, må sikres, analyseres og deles, sier professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet. (Foto: Linda Storholm).
- Vi har ingen tid å miste, den store kompetansen ved HRS og hos andre deltagere i SAR-samarbeidet, må sikres, analyseres og deles, sier professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet. (Foto: Linda Storholm).

Nøkkelord