Altoppslukende fotojakt på Svalbard i 20 år

- I am happy to see the polar bears enjoying it, photographer Tommy Dahl Markussen says with a smile. He is passionate about light, nature and animals around Svalbard. (Photo: Tommy Dahl Markussen)
For Tommy Dahl Markussen er foto en stor lidenskap. Han kaller det hobby, men innrømmer at det er litt mer enn som så.

For Tommy Dahl Markussen er foto en stor lidenskap. Han kaller det hobby, men innrømmer at det er litt mer enn som så.

- Jeg bruker det meste av fritiden til å fotografere på Svalbard, og har vel gjort det i snart 20 år nå. Inspirasjonen er skiftet av lys, dyrelivet og alle endringene som følger hver årstid. Jeg er nok ute hver eneste helg og mellom to og sju kvelder i løpet av uka, forteller fotografen.

- Svalbardreinen er nysgjerrige dyr. Ofte kan du bare sette deg ned og de kommer til deg. Denne ble fotografert i midnattssol og kraftig vind, forteller Markussen. (Foto: Tommy Dahl Markussen)

20 år med blinkskudd

Til daglig jobber Markussen med IT hos sysselmannen, men så fort helgen kommer – er det ut i naturen. For fotointeressen er stor, og et hvert turmål handler ofte om å finne noe å fotografere.

- Det var da jeg flyttet til Svalbard for 20 år siden at det skjøt fart. Jeg har bestandig med meg kameraet, enten jeg går tur med hunden, tar turen til en fjelltopp eller blir med på cruise rundt Svalbard. Jeg er alltid på jakt etter blinkskudd, for jeg har det i meg - det å skape noe. Det er en fantastisk følelse å komme hjem, vite at jeg har ett eller annet på minnebrikken, smiler Markussen.

Med IT-utdannelsen ligger interessen for teknologi.

- Jeg liker å mestre kameraet utnytte det enda bedre – få enda bedre bilder. Foto handler om å fullføre et prosjekt som gir resultater. Det ligger i min natur, sier Markussen.

Fotograf Tommy Dahl Markussen brukte mye tid på polarrev sist vinter. Målet var å fotografere dyrene i mørketiden og når lyset kom tilbake. (Foto: Tommy Dahl Markussen)

Endringer

Fotograferingen har vist tydelige endringer over tid på Svalbard. Det merkes blant annet godt at det har blitt mindre is rundt øygruppen med årene.

- Når det blir mindre is så forsvinner isbjørnen. I tillegg er det merkbart at forbudet mot å jakte på hvalross for over. 60 år siden har ført flere dyr i løpet av årene med fotografering, forteller Markussen.

Så er det nye fuglearter, jakten på et nærbilde av nye arter i Arktis.

- Bare det å kunne dokumentere, få et nærbilde av en art vi ikke har sett her oppe før er inspirasjon i seg selv. Vi som bor her har ikke alltid muligheten til å reise og se nye plasser, så det blir ofte de samme motivene som går igjen. Bare tenk på mørketiden. Det er helt mørkt, nesten svart ute og det vi har å se fram til av lys – er nordlyset. Likevel gir det noe, for mørket er i stor kontrast til neste årstid, sier fotografen.

På våren, i mai kommer fuglene i et ellers grått landskap. I juni spirer blomstene.

- Endringene er til stor inspirasjon. Jeg var ute i går og fotograferte polarrev og fugler. Jeg kjenner fort at det klør i fingrene etter å komme meg ut, sier Markussen.

Longyearbyen og-nordlys.
Å vente på spektakulært lys over Longyearbyen er noe av spenningen med lidenskapen foto i arktiske strøk. (Foto: Tommy Dahl Markussen)

En fantastisk opplevelse

En annen endring de siste årene er et økende antall blåhval rundt Svalbard. Den finnes i alle verdenshav, men har vært sjelden å observere langt nord.

- Den største opplevelsen jeg har hatt disse årene var da to blåhval dukket opp under en cruisetur vedHinlopenstredet i 2011, et sund mellom Spitsbergen og Nordaustlandet på Svalbard. Vi satt og spiste middag, og jeg husker godt da alle passasjerene reiste seg fra bordet da hvalene plasket rundt båten. Det varte i en time og var fantastisk opplevelse, forteller fotografen.

Han beskriver de digre dyrene, nesten like lang som båten.

- Det er det største dyret som noen gang har levd på jorden, inkludert dinosaurene.Et dyr vi ser oftere og oftere her oppe. En annen opplevelse som sitter i ryggmargen er isbjørnbinna med små isbjørnunger. Det er vanvittig flott, forteller han.

Inspirasjonen til å gå ut, dra på fotojakt ligger i forventningene.

- Forventningene trigger. Som da det var en stor solformørkelse her. Da brukte jeg tre kameraer, planla i detalj. Likevel har jeg blitt mer bevisst på å ikke alltid oppleve hendelser gjennom linsen, noe som har vært en utfordring. Jeg har blitt flinkere til å oppleve selv også, løfte blikket. For det å bare se alt gjennom linsen blir nesten som å se på TV, smiler Markussen.



Fotograf Tommy Dahl Markussen har en stor lidenskap for arktisk foto. (Foto: Arnt Rennan)
Dette bildet av solformørkelsen på Svalbard er sammensatt av flere bilder. Bildene av solen er tatt med 500 mm objektiv og hovedbildet med 24 mm. En opplevelse som skapte store forventninger i forkant. (Foto: Tommy Dahl Markussen)
Hvalross lukter ikke godt i følge fotograf Tommy Dahl Markussen. Han har de siste 20 årene observert flere og flere av dyret som ble fredet på 60-tallet. (Foto: Tommy Dahl Markussen)
- Vi hadde to blåhval rundt båten og her ligger den ene på siden og vi ser sidefinnen, halefinnen og magen. En fantastisk opplevelse, forteller fotografen. (Foto: Tommy Dahl Markussen)
Dyrene i sitt rette element er rene skatter for en lidenskapelig naturfotograf. (Foto: Tommy Dahl Markussen)
Nyskjerrig polarrev. (Foto: Tommy Dahl Markussen)
Polarrev og nordlys, en fantastisk kombinasjon. (Foto: Tommy Dahl Markussen)

Nøkkelord