Alle piler peker oppover i Torghatten

Alle kurver peker rett til værs for konsernet Torghatten ASA. (Illustrasjon fra Torghatten).
De foreløpige regnskapstallene for Torghatten ASA viser rekordresultater - igjen. Resultat før skatt i 2016 ble på 590,1 millioner kroner, mot 483,4 millioner året før.

De foreløpige regnskapstallene for Torghatten ASA viser rekordresultater - igjen. Resultat før skatt i 2016 ble på 590,1 millioner kroner, mot 483,4 millioner året før.

Konsernet oppnår også en høyere resultatmargin. Omsetningen har økt til 9,4 milliarder, fra 8,6 milliarder året før, skriver Torghatten i en pressemelding. 

Bokført egenkapital pr. aksje utgjør kr. 50,5 inkl. minoritet. Pr. 31.12.15 var bokført egenkapital pr. aksje 44,- (omregnet til verdi pr. aksje etter nytt antall ved fondsemisjon). Det er herunder satt av kr. 1,- pr. aksje i foreslått utbytte for 2016. Resultatet pr. aksje er kr. 7,40.


- Vi er fornøyd med resultatene

Som grafene viser - alle piler peker oppover for konsernet med hovedkontor i Brønnøysund. Og det har det gjort jevnt og trutt de siste årene. Og konsernsjef Brynjar Forbergskog er selvsagt fornøyd med resultatene:

- Vi har lagt bak oss et godt år, og er fornøyd med resultatet som er oppnådd. Vår fokus nå er å videreføre den gode driften, og samtidig jobbe med ytterligere forbedring. Vi går en spennende tid i møte, med store investeringer i nye miljøvennlige ferjer og busser med ny teknologi. På flysiden er investeringene i nye jetfly en betydelig og interessant satsing for konsernet.


Sommerøkning i Nord-Norge

Konsernet opplyser videre at for virksomhet knyttet til segmentet sjø, er det i 2016 oppnådd et bedre resultat enn i 2015, og forventningene til dette segmentet for året innfris. Spesielt fornøyd er de med utviklingen i nord, men situasjonen er bra også i resten av landet. Det gode resultatet skyldes først og fremst stabil og god drift gjennom året. Lofotferjene har fungert godt, og det har vært en stor vekst i sommertrafikken i Nord-Norge.

Også bussdriften bidrar med godt resultat, og totalt sett er resultatet omtrent på samme nivå som forrige år. Aktiviteten i segmentet økte betydelig gjennom da selskapet den 1. juli 2016 startet med busskjøring i Stavanger, etter å ha vunnet tidenes største busskontrakt.


Betydelig bussoperatør

Torghatten driver nå, gjennom sine datterselskap, bykjøring både i Oslo, Trondheim og Stavanger, og har opparbeidet seg mye erfaring. Det er stort miljøfokus ved tildeling av nye busskontrakter, og en stadig større del av bussparken til Torghatten består av busser med betydelig lavere CO2-utslipp enn tidligere. Konsernet har totalt fått levert 303 nye busser i 2016, heter det i meldingen fra Torghatten.

Konsernet oppnår også et godt resultat i segmentet fly for 2016. Der er det en betydelig bedring i resultatet, sammenlignet med 2015. Widerøe vant anbudskonkurransen om regionale flyruter i Sør-Norge for perioden 2016 til 2020. I november 2016 ble det avklart at Widerøe, i konkurranse med to andre operatører, vant anbudskonkurransen også om å betjene de regionale flyrutene i Nord fra 2017 til 2022.


Widerøe fornyer med jetfly

I 2017 har Widerøe tatt et ytterligere steg for å sikre virksomheten videre, ved at det er signert kontrakt med Embraer om kjøp av tre regionale jetfly for levering i 2018. Investeringen i nye fly gir Widerøe mulighet til å videreutvikle dagens ruter og satse på nye områder. De nye flyene vil også gi betydelig lavere CO2-utslipp, gi mindre støy og bidra til at Widerøe tar sin del av klimautfordringen, skriver selskapet.

Totalt sett er resultatet fra segmentene annet maritimt og øvrig virksomhet negativt for 2016. Dette skyldes hovedsakelig en betydelig nedskrivning på et offshorefartøy som for tiden ligger i opplag pga. lite aktivitet i oljenæringen.

Nøkkelord