Alaskas største avis trues av konkurs

Alaska Dispatch News er i økonomiske vanskeligheter. Eier og publisist Alice Rogoff uttrykker sorg for at hun må gi seg. (Foto: Linda Storholm)
Alaska Dispatch News ble i helgen satt under konkursbeskyttelse, og har fått nye eiere.

Alaska Dispatch News ble i helgen satt under rettsbeskyttet restrukturering, og har fått nye eiere.

Alaska Dispatch News er den største avisen i Alaska, og samarbeidspartner med High North News.

Avisen har slitt økonomisk, og eier og publisist Alice Rogoff har en tid forsøkt å finne investorer som kunne bidra til en løsning på selskapets dårlige økonomi. Men i helgen søkte selskapet om det som etter amerikansk lov heter Chapter 11 bankruptcy. På norsk kan bestemmelsen beskrives som en rettsbeskyttet restrukturering.  

I følge Google gir Chapter 11 et selskap beskyttelse fra kreditorene i en begrenset periode, for å gi selskapet muligheten til å restrukturere virksomheten i en vanskelig økonomisk periode.

Vi har ikke lyktes med å få en kommentar fra Rogoff, men i en uttalelse publisert på Alaska Dispatch News sier Rogoff at hun er veldig trist over å måtte gi opp å drive denne avisen. Samtidig er hun lettet over at det er nye eiere på plass som vil sørge for at avisen lever videre. 


Lokalt eierskap

Og etter at det ble søkt Chapter 11 lørdag kveld lokal tid, har de nye publisistene kommet med sin uttalelse.

"Vi er en gruppe Alaskainnfødte som har kommet sammen for å redde ADN i denne interimperioden. Gruppen er ledet av Ryan Binkley og Jason Evans."

Binkley representerer et familieselskap, som har tjent pengene sine på å frakte turister og gods langs Yukonelven. Jason Evans er også innfødt, fra Nome, og Inupiaq eskimo. Han er president i et selskap som selger oppvarming, innehar en rekke styreverv, og eier også Alaska Media LLC, som allerede eier tre andre aviser i staten. 


Vokste opp med ADN

Binkley og Evans uttaler også at aviser over hele USA er i vanskeligheter, og at det bare gjør det ytterlig krevende å drive avis når man gjør det i en usentral stat som Alaska. Men, de er også klare på at ADN ikke må forsvinne. Avisen er altfor verdifull for staten til det.

"Alaska fortjener og trenger en robust og sunn avis på samme måte som vi trenger andre offentlige verktøy og infrastruktur, spesielt i disse usikre tider. Vi vokste opp med å lese ADN, og det vi gjør nå er for å sikre at også våre barnebarn kan gjøre det samme".  


Ble historisk da de kjøpte "storebror"

Alaska Dispatch News ble i 2014 historiske, da de som første nettavis kjøpte opp den mye større, og tradisjonelle papiravisen: Anchorage Daily News. Anchorage Daily var dengang eid av den nasjonale kjeden McClatchy Group. Anchorage Dailys historie går helt tilbake til 1946, mens altså nettavisen Alaska Dispatch startet som en nyhetsblogg i 2008. 

Alice Rogoff kjøpte en betydelig andel av selskapet i 2009, og med hennes investering økte også staben betydelig og avisen utviklet seg videre. Nettavisen satte stadig dagsorden, og gjorde seg bemerket med god dekning av nyheter fra hele staten Alaska. I april 2014 kjøpte de tradisjonsrike Anchorage Daily News for 34 millioner dollar. Anchorage Daily News ble nå omdøpt til Alaska Dispatch News, men beholdt samtidig forkortelsen ADN. 

Rogoff har som publisist bidratt til å sette Arktiske- og nordområdeutfordringer på dagsorden. Hun var også med på å etablere konferansen Arctic Circle Assembly i Reykjavik, sammen med daværende president Olafur Ragnar Grimsson.

Nøkkelord