Aksepterer ikke utsettelse for Nord-Norge

I Nordnorsk råd sitter, blant andre, Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad (t.v.), lederen av fylkesrådet i Troms, Cecilie Myrseth og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.
Nordnorsk råd aksepterer ikke at Nord-Norge havner på etterskudd i forhold til resten av landet i regionreformen.


Nordnorsk råd aksepterer ikke at Nord-Norge havner på etterskudd i forhold til resten av landet i regionreformen.

Etter lengre tids dvale (på grunn av arbeid med regionreformen) har Nordnorsk råd igjen vært samlet. Nå stiller landsdelen felles krav til Stortinget, etter at Regjeringen ikke kom med noen innstilling til regiondeling i nord.


Ikke etterskuddsbehandling av Nord-Norge

Nordnorsk råd, som består av de politiske lederne og alle gruppelederne i de tre fylkestingene i Nord-Norge, krever at landsdelen behandles samtidig med resten av landet.

I et vedtak over seks punkter heter det blant annet at;

«Nordnorsk råd vil ikke akseptere at Nord-Norge kommer på etterskudd i forhold til andre landsdeler i regionreformen, og forventer at Stortinget fatter vedtak om inndeling i Nord-Norge samtidig som for landet for øvrig».


Må få utviklingsmidler

Rådet understreker også betydningen av at det regionale folkevalgte nivået gis økt beslutningsmyndighet på flere områder, og det «forventer at de nye regionene får tilført tilstrekkelig regionale utviklingsmidler».

Innledningsvis konstaterer Nordnorsk råd at Regjeringens forslag til ny regioninndeling i Norge, har «stort fokus på størrelse og inndeling og for lite fokus på reelle endringer i oppgavefordeling, kvalitet i tjenesteproduksjon på regionnivå og regionnivåets mulighet til å drive reell utvikling».


Vil ha nye oppgaver

Rådet mener også at fylkesmannens rolle må begrenses til tilsyn og kontroll, mens oppgaver som innebærer skjønnsutøvelse må overføres til regionene.

«Oppgaver fra direktorater og departementer må også vurderes overført», heter det i vedtaket fra Nordnorsk råd.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland sier til High North News at alle det tre nordlige fylkeskommunene nå er opptatt av at reformen landes, og at man forutsetter at også statens regionale inndeling blir regulert slik at den i størst mulig grad stemmer overens med de nye, folkevalgte, regionene.

- Fylkestingene må gis større makt og myndighet slik at man unngår stadige statlige overprøvinger, sier Norvoll, som er godt fornøyd med at Nordnorsk råd har klart å samle seg om en felles uttalelse om regionreformen.



Nøkkelord