Advarer mot EU-forslag om forbud mot oljeboring i Arktis

Det at flere forslag om forbud mot olje- og gassboring i Arktis ligger på EU-parlamentets bord, uten at "Arktis" er klart definert - det er alarmerende, mener Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant i Ap. (Illustrasjon: Rød tråd reklamebyrå)
Den 13. mars kan EU-parlamentet komme til å foreslå forbud mot olje- og gassvirksomhet i arktiske områder. – Alarmerende, sier Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (A).

Den 13. mars kan EU-parlamentet komme til å foreslå forbud mot olje- og gassvirksomhet i arktiske områder. – Alarmerende, sier Eirik Sivertsen.

Det er i den pågående revideringen av EUs Arktiske strategi at det har kommet inn konkrete forslag om totalforbud mot boring etter olje og gass i arktiske områder.


Alarmerende

- Disse forslagene, som er ganske alarmerende for Norge, har kommet inn helt på tampen av prosessen, og overraskende for de aller fleste, sier Eirik Sivertsen, storingsrepresentant (A) og leder av Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid, til High North News.

Forslagene til endringer passerte i to parlamentariske komiteer i EU-parlamentet helt på slutten av januar i år, og skal sannsynligvis opp i plenum i parlamentet den 13. mars.


Hva menes med Arktis?

Sivertsen er opptatt av at forslagene ikke definerer hva Arktis faktisk er, altså hvilke geografiske områder som menes når det heter «the icy Arctic waters».

- Vårt poeng, i alle kontakt med EU-politikere i denne sammenhengen har vært at det er havretten, vedtatt av FN, som regulerer de ulike statenes rettigheter på egen kontinentalsokkel.


Norske interesser

Vi oppfatter det som problematisk at EU skal forsøke å innvirke på norske økonomiske interesser, selv om vi selvsagt er helt enig i at all virksomhet - også i arktiske farvann -  må følge de strengeste sikkerhetskrav og standarder.

I et brev, som er sendt til en rekke parlamentarikere i EU, og som arbeider med nordområdespørsmål, tar Sivertsen opp de problematiske sidene ved det forslaget som foreligger.


Forby subsidiering

I brevet trekker Eirik Sivertsen særlig frem tre punkter i forslaget, og skriver blant annet:

"Jeg vil sterkt oppfordre Europaparlamentet om å fjerne følgende tre punkter når det skal vedtas en nye strategi:

Oppfordrer medlemslandene til å forby subsidiering av fossile brennstoffer som senker kostnadene ved produksjon av fossile brennstoffer, med den hensikt å fraråde utvinning og bruk av fossile brennstoffer, nøder kommisjonen og medlemslandene til å jobbe i internasjonale fora for å få et fremtidig forbud mot utvinning av olje og gass i Arktis for å oppnå målet om en økonomi med lav karbonandel.


Forbud mot oljeboring

Oppfordrer EU til å fremme strenge standarder etter føre-var-prinsippet hva angår miljøbeskyttelse og sikkerhet for internasjonal oljeutvinning, kartlegging og produksjon; oppfordrer til forbud mot oljeboring i frosne arktiske farvann (icy Arctic Waters) tilhørende EU og EØS og til at EU skal fremme sammenlignbare føre-var-standarder i Arktisk Råd og for arktiske kyststater.

Påpeker at arktiske farvann er sårbare for offshore-boring etter fossile brennstoffer, og at bruken av slike vil bidra og forsterke klimaendringene som truer regionen; er av den oppfatning at EU må samarbeide med internasjonale partnere for å få en slutt på offshore oljeboring i arktiske farvann."


Havretten er gjeldende

I brevet peker han også på at havretten (UN Convention on the Law of the Sea –UNCLOS) slår fast at det er kyststatene selv som har suverene rettigheter til leting og utnyttelse av naturressursene på egen kontinentalsokkel.

- Det er uklart, eller ikke definert, hva som menes med begrepet Arktis i det foreliggende dokumentet. Hvis det menes alt som ligger nord for Polarsirkelen, så har jo vi i Norge drevet med olje- og gassvirksomhet i Arktis i årevis.


Kan ikke løses i Arktis

Vi må, gang på gang, presisere overfor våre kolleger i Europa at Norge er et moderne industriland, ikke er område som skal legges ut som reservat.
"Problemene som skapes av klimaendringene i Arktis er ikke skapt i Arktis og kan ikke løses i Arktis alene. Folk som lever i Arktis har de samme rettigheter og plikter som folk i andre deler av verden, inkludert det som har med bærekraftig ressursutvikling og utvinning å gjøre", skriver Sivertsen.


Ikke del av EØS-avtalen, men..

Ifølge Eirik Sivertsen blir ikke EUs Arktiske strategi automatisk noen del av EØS-avtalen, og dermed direkte gjeldende for Norges handlingsrom.

- Jeg oppfatter det likevel problematisk at EU, på denne måten, forsøker å virke direkte inn mot norske interesser. Dette er politikk, og dermed retningsgivende for EUs holdninger til aktivitet i nordområdene. Det må vi ta på alvor, sier Eirik Sivertsen. 


- Havretten slår fast at ressursene på kyststatenes egen kontinentalsokkel tilhører kyststaten, sier Eirik Sivertsen.
- Havretten slår fast at ressursene på kyststatenes egen kontinentalsokkel tilhører kyststaten, sier Eirik Sivertsen.

Nøkkelord