Aasta Hansteen har allerede gitt ringvirkninger for 1 milliard

Kjell Giæver is Managing Director of Petro Arctic, an interest organisation for companies wanting to position themselves as suppliers to existing and future petroleum-related development projects in North Norway and the Barents Sea. (Photo: Petro Arctic)
Leverandørindustrien på Helgeland har allerede levert varer og tjenester for nærmere 1 milliard kroner til Polarled og Aasta Hansteen.


Leverandørindustrien på Helgeland har allerede levert varer og tjenester for nærmere 1 milliard kroner til Polarled og Aasta Hansteen.


Dette er ifølge Kjell Giæver, direktør i interesseorganisasjonen Petro Arctic, langt over forventningene til Statoil og myndighetene.

- Våre medlemsbedrifter har levert store og små konstruksjoner med høy kvalitet, til rett tid og pris, og ikke minst med gode HMS resultater, sier han.

Produksjonsboringer like om hjørnet

Statoil og Aker Solution har denne uken markert oppstarten på arbeidet med den første undervannssatellitten til Aasta Hansteen, Snefrid Nord.

Neste måned kommer riggen Transocean Spitsbergen nordover for å starte produksjonsboringer på Aasta Hansteen, som ligger om lag 30 mil vest for Bodø.

Riggen, som i dag ligger i Ølen på Vestlandet for klargjøring, skal straks reise nordover. Når den når Helgelandskysten skal bulk og utstyr tas om bord, før riggen skal bore 8 brønner på Aasta Hansteen. Det vurderes også å bore ytterligere 4 andre brønner i området, for å lete etter mer gass som kan kobles på Aasta Hansteen.

Riggen Transocean Spitsbergen kommer til Nord-Norge i november for produksjonsboringer på Aasta Hansteen-feltet, 30 mil vest for Bodø. (Foto: Petro Arctic)
Riggen Transocean Spitsbergen kommer til Nord-Norge i november for produksjonsboringer på Aasta Hansteen-feltet, 30 mil vest for Bodø. (Foto: Petro Arctic)

Petro Arctic opplyser i en pressemelding at en ny bunnramme skal fabrikkeres på verkstedet til Aker i Sandnessjøen. I tillegg har Aker Solutions installert seg på subsea-verkstedet i løpet av den siste uka, og at de forventer å ha flere personer på jobb i Sandnessjøen mer eller mindre kontinuerlig gjennom hele borefasen på Aasta Hansteen.

På subsea-verkstedet til Statoil og AkerBP er en ny rør-tang/skrumaskin installert av bedriften Oss-Nor. Denne har ifølge Petro Arctic allerede vært i bruk, og spart prosjektet for kostnader og forsinkelser etter noen uventede utfordringer tidligere i uken.

- Man kan nå løse problemer på stedet og unngå tidkrevende og kostbar transport til andre steder i landet. Kortreiste tjenester gir også betydelig mindre utslipp og mindre HMS risiko, sier direktøren, før han legger til at det allerede nå ligger mye utstyr i subseaverkstedet som ikke ville vært i Sandnessjøen dersom dette verktøyet ikke var på plass.


Stormsikker - med anker fra Mo i Rana

- Dette er den første utbyggingen som blir helt og fullt mobilisert fra Helgeland, og prosjektet er godt i rute, sier en fornøyd Statoil sjef, prosjektdirektør Torolf Christensen.

Alle marine installasjoner er på plass, og Gassco vil snart ta over operatørskap av gassrørledningen og mottaksanlegget på Nyhamna på Mørekysten.

Plattformen skal etter planen taues til feltet i løpet av andre kvartal i 2018. Ferden er ventet å ta cirka 10 dager. «Fristen» for avreise er satt til rundt 15. juli, for å ha tilstrekkelig vindu for å få installert plattformen før høsten.

Når plattformen kommer på plass vil den bli ankret opp - og være «storm safe» - når til sammen 9 liner er koblet opp i det såkalte sugeankeret, produsert av Momek i Mo i Rana.

Aasta Hansteen vil ha cirka 10 års økonomisk levetid med de ressursene som er kjent i dag. Snefrid Nord-utbyggingen skal ifølge Petro Arctic forlenger platåproduksjonen med mellom 9 og 12 måneder, og gi Statoil bedre tid til å finne - og bygge ut - flere ressurser.

- Med Aasta Hansteen i drift neste år inntar Nord- Norge en ny historisk posisjon i Europa. Nordland blir da sentral forsyner av gass til Storbritannia, sier den stolte lederen av Petro Arctic.



Fakta:

Gassfunnet Aasta Hansteen i Norskehavet ligger på 1300 meters dyp i Vøringområdet, om lag 300 kilometer vest for Bodø.

Feltet ble funnet i 1997, og omfatter tre separate funn: Luva, Haklang og Snefrid Sør, med utvinnbare reserver som anslås til 47 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.

Gassfeltet skal bygges ut med en Spar FPSO-plattform, som blir den første av sitt slag på norsk sokkel og den største i verden. Spar er en flytende installasjon som består av et vertikalt sylindrisk skrog som er forankret til havbunnen.

Aasta Hansteen-feltet skal driftes fra Harstad, av Statoils driftsområde i nord. Forsyningsbasen plasseres i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund.

(Kilde: Statoil)

Nøkkelord