50 ansatte må gå i Rana Gruber

Alle avdelinger i Rana Gruber vil bli berørt, opplyser selskapet i en pressemelding.
Lave priser på jernmalm er årsaken til at Rana Gruber nå må si opp 50 ansatte.

Lave priser på jernmalm er årsaken til at Rana Gruber nå må si opp 50 ansatte.

I løpet av de siste tre årene har prisene på jernmalm mer enn halvert seg, og prisutviklingen gir problemer for gruveselskaper verden rundt.

Rana Gruber eies av Leonard Nilsen og Sønner (LNS), og har per i dag 260 ansatte. Gruveselskapet har gått med overskudd i flere år, men i år går det mot underskudd, og med det også nedskjæringer.


Omlegging - og økt produksjon

Da High North News snakket med administrerende direktør LNS, Frode Nielsen - i begynnelsen av måneden - var det ikke klart hvor mange som ville bli berørt av omleggingen. Nielsen uttalte da at de ville prøve å omplassere så mange som mulig til andre stillinger i konsernet.

Nå er det imidlertid klart at hele 50 ansatte må sies opp. 

– Rana Gruber må redusere antallet ansatte, samtidig som produksjonen skal øke med 25 prosent. Alle avdelinger vil bli berørt, opplyser selskapet i en pressemelding.

Administrerende direktør Kjell Sletsjø sier til Rana Blad at selskapet i det lengste hadde håpet å ri av stormen uten å måtte si opp ansatte:

- At vi nå har bestemt oss for å kutte i antall ansatte, kom etter at prisen på malm den siste uka falt med nye fem dollar. Vi var nødt til å reagere kjapt for å tilpasse oss realitetene og kutte kostnader, sier han.


Sjokk og vantro 

Nestleder Svein Abelsen i Fellesforbundklubben ved Rana Gruber sier det er trist og trasig, og at han ble overrasket da beskjeden kom.

- Jeg ante ikke at noe slikt var på gang, sier han.

Abelsen innrømmer likevel at de ansatte har lurt på om det kunne komme en slik melding, ettersom de også har fått med seg at prisene har stupt på verdensmarkedet.

- Folk reagerte med sjokk og vantro, sier han til Rana Blad, og forteller at mange nå er usikre på hva som skjer videre.

Allerede i dag skal ledelsen og de tillitsvalgte se på hvilke hvilke kriterier som skal legges til grunn for hvem som skal sies opp.

Sletsjøe sier at selskapet ikke vil forhaste seg, og at ledelsen er opptatt av at det skal være en ryddig prosess. 


Nøkkelord