446 millioner kroner i underskudd for nordnorsk konsern

Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS, morselskapet i LNS-konsernet, har vært gjennom kostnadskutt og omstrukturering det siste året. Her fra arbeid i Liantunnelen på Grytøya. (Foto: LNS)
2015-regnskapet til LNS-konsernet viser et underskudd for 2015 på 446 millioner kroner.

2015-regnskapet til LNS-konsernet viser et underskudd for 2015 på 446 millioner kroner. 

Sterkt forsinket er regnskapene til Leonhard Nilsen & Sønner AS og morselskapet Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS (LNSE) nå tilgjengelig, og selv om det langt fra er lystig å lese om de finansielle utfordringene til det nordnorske flaggskipet forsikrer administrerende direktør Frode Nilsen at det verste nå er over. Tvert i mot ser tallene for 2016 betydelig bedre ut, og egenkapitalen er styrket forteller han. 

- Slik vi kjører nå har vi et bedre resultat enn vi har hatt på flere år, sier Nilsen. 

- Men de tallene får jeg ikke se før 2016-regnskapet offentliggjøres en gang til neste år? 

- Ja, det stemmer, bekrefter Nilsen, men legger til at konsernet har vært gjennom en tøff opprydding som nå altså gir resultat.


Annus horribilis

Årsmeldingen forteller om 2015 som et finansielt "annus horribilis", som endte med at selskapet i mars i år inngikk en ny finansieringsavtale med sin hovedbank. Den nye avtalen innebærer at alle selskapene i konsernet stiller solidarisk ansvar for hverandres gjeld, med alle relevante eiendeler som sikkerhet. Banken har også fått pant i konsernets aksjer i datterselskapene. 

- Det var tre ting som tok oss i 2015: Jernmalmprisen falt fra 185 til 37 dollar på ett år, vi hadde en dårlig valutasikring, og i tillegg har vi en uenighet med Statkraft om Røssågautbyggingen, oppsummerer Nilsen. 

Hvor stort beløp de er uenig med byggherren om vil han ikke ut med, men bekrefter at det er betydelig. 

- I det prosjektet har vi regnskapsført alle kostnadene, men ikke inntekten ennå, så det påvirker betydelig, sier Nilsen.


Jernmalmprisen er doblet

At jernmalmprisen for øyeblikket er det dobbelte av hva den var ved årsskiftet er også hyggelig å ta med for selskapet som eier Norges eneste jernmalmgruve, Rana Gruber AS.  

Som High North News skrev for to uker siden da 2015-regnskapet for Rana Gruber AS var klart, har økonomien i selskapet vært så anstrengt at det har rystet hele konsernet. Hovedbanken har gitt konsernet og datterselskapene en såkalt waiver til 31.12.2016. 


Kostnadskutt og omstrukturering

Det siste året har det vært jobbet med å senke konsernets kostnader, og endre strukturen i konsernet. 

- Vi har tatt ei stor opprydding og klart å senke kostnadene. Vi har også delt konsernet i to divisjoner, en for entreprenørvirksomhet, og en for gruvevirksomhet. Det gjør det lettere å ta ut synergieffekt innenfor de to områdene, sier Nilsen. 

Han legger til at de føler de har god kontroll på situasjonen for øyeblikket. 

- Så 2016 blir et langt hyggeligere regnskap å lese? 

- Ja helt klart, vi er ikke i nærheten av 2015.


Nøkkelord