Mange av hundene på Grønland ble så syke at de måtte avlives på stedet. Nå har myndighetene tatt grep og spanderer vaksine på samtlige trekkhunder på Grønland. (Foto: Johanne Sundby)
Mange av hundene på Grønland ble så syke at de måtte avlives på stedet. Nå har myndighetene tatt grep og spanderer vaksine på samtlige trekkhunder på Grønland. (Foto: Johanne Sundby)

18.000 sledehunder vaksineres på statens regning


Nå skal sledehunder på Grønland vaksineres, chippmerkes og registreres i et nasjonalt register – Grønlands statskasse betaler regningen på 4,5 millioner kroner.

Etter massiv hundedød på Grønland i 2016 er det nå lovpålagt at alle trekkhunder skal vaksineres, chippmerkes og registreres i et nasjonalt register. 

– Sledehunden er en del av Grønlands historie, og blir brukt i stort omfang av landets jegere og fangstmenn til jakt og transport av bytte. Og vi gjør hva vi kan for å beskytte disse hundene, både med hensyn til deres vel og ve, men også for at Grønlands livsgrunnlag og kultur skal kunne bestå i fremtiden, sier minister for Fiskeri og Fangst, Hans Enoksen i en pressemelding.

Mange av hundene på Grønland ble så syke at de måtte skytes på stedet. (Foto: Johanne Sundby)

Hunder i godt hold

Den norske legen og hundekjøreren Johanne Sundby er i disse dager på Grønland for å holde kurs i Nuuk og Ilullisat.

– Hundene her har det kanskje ikke helt topp sammenlignet med norsk standard. De står på kjetting fra de er 6 måneder, og det er ikke lov med løse hunder her. Da blir de skutt. Jeg vet og har hørt at mange av dem er ikke særlig sosialiserte, men jeg har likevel møtt forbasende mange søte og menneskeglade hunder her, forteller Sundby.

I byene hvor hun er henger det plakater oppe som forteller om vaksinasjonsprogrammet, og på onsdag 11. oktober skal det være seminar med informasjon til hundeeiere. Det lokale vaksinasjonsprogrammet er kommunenes ansvar, mens Grønlands stat fører det overordnede ansvaret.

– Det er ingen utmagrede hunder her og de virker veldig fredelige med hverandre. Valpene piler løse og ser glade ut. Likevel er jeg glad det setter igang tiltak for å bedre disse sledehundenes liv, sier Sundby.

Lege og hundekjører Johanne Sundby forteller om fredelige grønlandshunder i godt hold. For henne virker det som om situasjonen med syke hunder allerede er under kontroll. (Foto: Privat)

18 000 hunder

Per i dag estimeres det omkring 18 000 hunder på Grønland, og det har lenge vært et problem at mange blir syke og avlivet. I januar 2016 ble i alt 70 av 260 sledehunder avlivet i Qeqertaq i løpet av kort tid.

-Når hundene får ”hundesyke” legger de seg ned og hyler. Da kommer hundeeiere og ber meg avlive dem, fortalte hundebetjent Jakob Jonathansen til avisen Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) da situasjonen var på sitt verste i 2016.

Han beskrev også at han gikk rundt i byen og skjøt syke hunder.

-Det er følelsesmessig hardt og meget trist, fortalte han til KNR.

Problemet, som var manglende vaksinasjon av hundene, satt fart på myndighetene på Grønland. I 2017 kom det endinger i “sledehundloven” med obligatorisk lovfestet vaksinasjonsprogram, chippmerking og registrering for både valper og voksne hunder. Vaksinasjonsprogrammet starter nå og går til utgangen av 2020.

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.