14 høringsuttalelser til Nussirs søknad om driftskonsesjon

Området i Kvalsund, hvor Nussir ønsker å etablere gruvedrift. (Foto: Arne O. Holm)
Direktoratet for Mineralforvaltning har mottatt  14 høringsuttalelser til Nussirs søknad om driftskonsesjon for å starte kobbergruve i Kvalsund. 

Direktoratet for Mineralforvaltning har mottatt  14 høringsuttalelser til Nussirs søknad om driftskonsesjon for å starte kobbergruve i Kvalsund. 

Disse har sendt inn sitt syn på søknaden om driftskonsesjon: Statens Vegvesen, Sametinget, Fylkesmannen i Finnmark, Fiskeridirektoratet, Norske Samers Riksforbund, Norske Reindriftssamers Landsforbund, Finnmark fylkeskommune, Miljødirektoratet, Kvalsund kommune, Reinbeitedistrikt 22, Naturvernforbundet (m.fl.), Finnmark Gjenvinning AS, Hammerfest SV og Per Ole Israelsen. 

Statens Vegvesen har ingen innvendinger mot at Nussir ASA gis driftskonsesjon, men de ber tiltakshaver redegjøre for om gruvedriften vil ha noen innvirkning på riksvegen, og i såfall i hvilket omfang. Vegstrekningen gjennom området skal på sikt utbedres, og etaten ønsker å ha god oversikt over forhold som kan få betydning for arbeidet. 

Miljødirektoratet vurderer at de kravene de satte i utslippstillatelsen fører til at forurensningssituasjonen er ivaretatt, og ser derfor ikke behov for å stille ytterligere krav. Større bekymring er det hos Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet, som mener at konsekvensutredningen som er gjort er mangelfull på generelt grunnlag, og spesielt med hensyn til gyte- og oppvekstområder. Fiskeridirektoratet viser til føre-varprinsippet og ber om at det ikke gis driftskonsesjon. Både Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet er bekymret for livet i fjorden som en følge av utslippstillatelsen som allerede er gitt

I Norske Reindriftsamers Landsforbund er man motstander av en driftskonsesjon på grunn av de konsekvensene man frykter det vil gi for reindrifta i området. De mener at en driftskonsesjon til Nussir vil være et brudd på de rettighetene reineierne i Fiettar har opparbeidet i området gjennom alders tids bruk, og viser til at en driftskonsesjon vil bidra til å stenge viktige flyttleier for Fiettar. 

Fylkesmannen i Finnmark er også bekymret for reindrifta, og ber om at virksomhet som medfører støy og utendørs aktiviteter i størst mulig grad konsentreres om industriområdet nede ved fjorden, og at inngrep og installasjoner utenfor dette området gjennomføres og utformes i samråd med reindrifta. 

I Norske Samers Riksforbund (NSR) er man klar på at søknaden om driftskonsesjon må avslås. De anmoder også Sametinget og Finnmarkseiendommen om å gå imot at søknaden innvilges. De mener at prosjektet slik det framkommer i søknaden vil ha så store og gjennomgripende negative effekter for det samiske kulturgrunnlaget at det bryter med FNs konvensjon om sivilie og politiske rettigheter artikkel 27. 

NSR framhever også at sumvirkningene av flere enkelttiltak i området berører samisk kulturutøvelse, og at den samlede virkningen ikke er vurdert. 

Nøkkelord